onsdag den 23. marts 2011

Madpyramiden

Langt de fleste kender til Madpyramiden. Måske nærmere fra hjemkundskabslokalerne end fra tankerne, når indkøbskurven skal fyldes, men det trekantede sundhedsorakel er dog et eller andet sted i vor bevidsthed.

Orakel er dog nok så meget sagt, idet det er kommet frem, at Madpyramiden fra sin begyndelse i 1976 ikke havde til hensigt at skildre den optimale kostsammensætning ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. I stedet skulle den vise et fornuftigt niveau, hvor langt de fleste danskere økonomisk kunne være med og samtidig undgå decideret fejlernæring.

Madpyramiden anno 2011 har fået flyttet grøntsagerne ned i bunden, hvor pasta og lyst brød til gengæld er kommet op i midterfeltet til de søde frugter.

For tredive år siden så Madpyramiden sådan ud:


Under pyramiden er der en masse klistermærker med herlige, rimende slagord:

Pommes frites i olie er stegt - så de øger rask din vægt.

Pynt hellere med et lille flag - end mayonnaise lagt i lag.

Den brune fede sovs, som mætter - på sidebenet fast sig sætter.

Vingummi er sukker og ingenting - et æble i stedet er pingeling.

Sunde colaer finder du ej - uden farve dog bedre for dig.

Så vidt vides var klar cola et dansk fænomen, og selv om de fleste producenter nu har droppet den legendariske sodavand, har jeg set en økologisk variant fra Harboe, og når alle på stribe drikker Frem fra Ribe, må det hænge sammen med, at mineralvandsfabrikken stadig har klar cola i produktion - nu under navnet Albino Cola.