lørdag den 19. januar 2013

Her finder vi den nye Pelé

I 1957 afholdtes for første gang de afrikanske mesterskaber i fodbold, Africa Cup of Nations. Sudan var vært for en slutrunde bestående af knald eller fald-kampe fra semifinalen, så blot fire hold havde kvalificeret sig. Grundet apartheid i Sydafrika blev de diskvalificeret, så Etiopien gik direkte i finalen, hvor de mødte Egypten, der havde besejret værterne med 2-1. Egypten rendte med titlen efter finalesejr over Etiopien på 4-0, og alle mål blev scoret af Ad-Diba, som senere blev dommer og tillige dømte finalen i samme turnering i 1968, hvor leoparderne fra Demokratiske Republik Congo slog Ghana 1-0.

En af kontinentets største stjerner kickstartede sin udenlandske karriere med et skifte til Al-Sadd SC i Qatar umiddelbart efter turneringen i 1982, hvor han som 17-årig var en del af vinderholdets trup.

Det var ghaneseren Abedi Ayew, som efter den brasilianske legende blev kaldt Abedi Pelé. Storhedstiden i sin karriere fik han i Frankrig kulminerende med over hundrede kampe for Olympique de Marseille og en Champions League-sejr i 1992-93.

Marseilles europæiske vinderhold fra 1992-93:
Fabien Barthez, Frank Sauzée, Marcel Desailly, Rudi Völler, Basile Boli.
Jocelyn Angloma, Abedi Pelé, Didier Deschamps, Alen Boksic, Jean-Jacques Eydelie, Eric de Meco.

Forinden havde Abedi Pelé blandt andet spillet i Benin for Dragons de l'Oueme, hvor han spillede sammen med den nigerianske keeper Peter Rufai, som for øvrigt - mens han i sluthalvfemserne spillede for Deportivo La Coruña - måtte afslå at blive stammekonge efter sin fars død. Senere spillede det tekniske vidunder fra Ghana for klubber som Lyon, Torino og 1860 München.

Abedi Pelé ses her i aktion for Marseille. Det var dengang, Commodore havde bandereklamer.


Om dette års udgave af Africa Cup of Nations bliver begyndelsen på en stor karriere for et afrikansk talent, er ikke til at sige. Hos Goal er der lavet en glimrende optakt til slutrunden, og de har fremhævet et stjerneskud fra hvert hold, som måske står over for sit helt store gennembrud:

Gruppe A

Angola (Dominique Kivuvu, CFR Cluj)
Kap Verde (Jorge Djaniny, Benfica Lissabon - udlånt til Olhanense)
Marokko (Abdelaziz Barrada, Getafe)
Sydafrika (Dean Furman, Oldham Athletic)

Gruppe B

Demokratiske Republik Congo (Déo Kanda, TP Mazembe)
Ghana (Richmond Yiadom Boakye, Juventus - udlånt til Sassuolo Calcio)
Mali (Sidy Koné, Lyon)
Niger (Yacouba Ali, USM Alger )

Gruppe C

Burkina Faso (Bertrand Traoré, kontraktløs)
Etiopien (Alula Girma, Saint George SA)
Nigeria (Victor Moses, Chelsea)
Zambia (Emmanuel Mbola, TP Mazembe (udlånt til FC Porto)

Gruppe D

Algeriet (El Arbi Hillel Soudani, Vitória SC)
Elfenbenskysten (Max-Alain Gradel, Saint-Étienne)
Togo (Floyd Ayité, Reims)
Tunesien (Saber Khelifa, Évian)

Traditionsrige Cameroun deltager ikke i 2013, og at dømme ud fra kvalifikationskampen mod Kap Verde, som nu er med for første gang, har de åbenlyse problemer - især på målmandsposten 2-0-målet taget i betragtning.


Kan Zambia forsvare titlen? Skal Mali snart have positiv omtale? Eller er det en af de andre nationer, der ligesom Mali endnu ikke har smagt sejrens sødme - Angola, Niger, Kap Verde, Togo og Burkina Faso - som stiller sig øverst på podiet den 10. februar?


Eurosport transmitterer turneringen, og værtsnationen møder debutanten, når Sydafrika og Kap Verde sparker 29. udgave af Africa Cup of Nations i gang kl. 17 i dag.

Jeg sidder klar foran skærmen!