torsdag den 1. september 2011

Valgkampens mange kompromiser

Denne morgen tændte jeg for nyhedskanalen TV 2 News for lige at blive ajourført i valgkampens seneste floskler og mudderkastning.

Her blev der berettet om Villy Søvndals redegørelse for forskellene på SF og S, og TV 2 News har i hovedpunkter opridset essensen af SF'erens blogindlæg på politiken.dk.

Blandt andet kunne nyhedskanalen fremhæve, at der skal indgås kompromisser. Ja, kompromisser! Hvornår man på dansk er begyndt at bruge dobbeltkonsonant i flertalsformen, aner jeg ikke. Som om ét stumt S ikke er nok.

Såvel flertalsformen som den bestemte entalsform får -er og -en / -et som endelse. Og her er det faktisk helt ok også at sætte en apostrof inden endelsen. Derfor hedder det kompromiset eller kompromis'et, og kompromiser eller kompromis'er. I samme kategori findes aproposer eller apropos'er og succeser eller succes'er.

For at dokumentere fejlen gik jeg fluks ind på deres hjemmeside i håb om at finde det på skrift. Det lykkedes mig ikke, men til gengæld fandt jeg en interessant tophistorie:


Hvad TV 2 News har gjort ved de ufaglærte, melder overskriften intet videre om, men de har næppe lært dem at stave.

Kilden til fejlen på tv-skærmen kunne måske være, at Villys originaltekst på bloggen indeholder stavefejl. Det kunne hurtigt konstateres at være tilfældet. Men SF'eren er ikke journalist, og i blogosfæren kommer mange til orde, der ikke har særlige forudsætninger for at skrive helt korrekt. Det burde dog være tilfældet for TV 2 News' (og Politikens) redaktion.

Selvfølgelig sker der fejl, men når de udstilles i stor skriftstørrelse på tv-skærmen, er det ikke just nogen hjælp for de ikke så stærke stavere.

Sproget er i evig forandring, og når tilpas mange bruger sproget anderledes end konventionen (nogen vil kalde det forkert), bliver det såmænd bare en del af den sproglige udvikling, og en dag optræder den nye form i ordbøgerne.

Tilsyneladende har TV 2 et inderligt ønske om at få lov at indlemme det ekstra stumme S, for i jagten på bevisførelse for deres svipser søgte jeg på 'kompromisser' på tv2.dk, hvor omtrent 10.900 forekomster findes. Ti tusinde og ni hundrede svipsere... Godt gået!