lørdag den 24. november 2012

Led Zeppelin i Danmark

Nøjagtigt 15 år før jeg kom til verden, var en flok unge i Gladsaxe vidne til noget helt særligt. Fra England var der på Egegård Skole kommet et orkester for at spille til Teen Club.

The Yardbirds havde været på tour, men længerevarende interne uenigheder om bandets musikalske retning gjorde, at de spillede deres sidste koncert to måneder før, de skulle ramme Danmark.

Jimmy Page og Chris Dreja ville færdiggøre de indgåede aftaler med skandinaviske spillesteder, og de begyndte at finde folk til deres nye band. Førstevalget som vokalist var Terry Reid, som afslog, men han anbefalede i stedet Robert Plant. Plant foreslog John Bonham som trommeslager, og da Dreja besluttede sig for at blive fotograf, manglede de en bassist. Her bød John Paul Jones sig til, og kvartetten var hermed fuldendt.

De turnerede under navnet The New Yardbirds, og dengang var en præsentation af det, der senere blev Led Zeppelin, nødvendig.


Robert Plant, præsenteret som Robert Plat af Lars Abel fra Teen Club, blev foreviget på Karsten Schmidts sigende fotografi.


Sætlisten fra showet i Gladsaxe:


Samme aften den 7. september 1968 spillede de til Brøndby Pop Club på Nørregårdsskolen. Den efterfølgende dag spillede de ligeledes to koncerter: Om eftermiddagen gæstede de Rewentlow-Parken nord for Nakskov, og senere gjaldt det spillestedet Fjordvilla i Roskilde.

Næppe mange var klar over, at de havde overværet startskuddet til et af historiens største rockbands.