fredag den 1. januar 2016

21st century digital boy

Normalt er de digitale afspilninger, hvilket for mit vedkommende gælder den slidstærke 160 gb iPod samt iTunes-kartoteket, også udtryk for, hvad der ender på årslisten. 

Last.fm fører benhård statistik, og udfaldet af de seneste 365 dages digital lytning afslører, at i top 15 ud af de i alt 1308 afspillede kunstnere er det kun The Smashing Pumpkins, David Bowie og The Brian Jonestown Massacre, der ikke har udsendt nyt materiale i år. Anathema og Katatonia har begge udsendt livemateriale. 


På albumsiden er det stort set også kun nye plader, der topper listen over digitale spin. Ikke meget kan måle sig med efterårsblade fra Mark Lanegans dystre løvskov, som altså siden sin udgivelse i oktober 2014 forblev aktuel og dragende i det efterfølgende år. Melvins-pladen Houdini er noget ældre og kan dateres til 1993, men var stadig en hyppig ledsager til og fra arbejde i det forgangne år, hvor den ypperligst tænkelige sludge metal for alvor gav ekstra tungt tråd i pedalerne.

Selv om de fleste kunstnere er velkendte og mere eller mindre etablerede, er nysgerrigheden over for nye udgivelser intakt. David Bowie udsender om allerede en uge Blackstar, og så fortsætter vi, hvor vi slap!