torsdag den 26. december 2019

Årets album 2019: 16-20

Julefuglen er fortæret, og årtiets sidste dage går på hæld. Derfor er det også tid til at gøre status over musikåret 2019. Lad nedtællingen begynde!

20. Moon Duo: Stars are the Light


Selvom måneduoen oftest byder på nattestemning, er der noget solbeskinnet over dette tilbagelænede syvende album. Formlen er fortsat repetitioner med variationer, der i al sin lækkerhed udfoldes som i "Stars are the Light" og "The World and the Sun".



19. Denial of God: The Hallow Mass


Sønderborg er sikkert bedst kendt for musikalske sværvægtere som Psyched Up Janis og L:Ron:Harald, men et af rigets ældste black metal-bands huserer også på disse kanter. Det går stærkt i "The Shapeless Mass", mens Azters klassiske heavyriffs i fx "Hallowmas" ledsager Ustumallagams snerrende vokal i en velsmagende heksebryg. 7 år er det siden, at forgængeren Death and the Beyond så dagens dis, og vi bliver heller ikke snydt for horror denne gang. 



18. Korn: The Nothing


Det er vel rundt regnet et årti siden, at de amerikanske nu metal-pionerer sidst har udsendt noget, der har fastholdt min interesse, så derfor var The Nothing lidt af et comeback, hvor "Cold", "Idiosyncrasy" og "The Darkness is Revealing" efterlader mindeværdige indtryk. Det skulle ikke undre mig, om pladen vil begejstre endnu mere, når den for alvor sætter sig. 



17. Love Shop: Brænder Boksen med Smukke Ting


En håndfuld Love Shop-albums er det blevet til efter Hilmer Hassigs exit, og Henrik Hall nåede kun det første af disse inden sine sidste blæs i den karakteristiske mundharmonika. Jens Unmack har siden dengang fornemt ført kærlighedstropperne videre, selv om kærligheden blandt andre også indbefatter Vesterbros prostituerede på Brænder Boksen med Smukke Ting. Meloditækket er intakt, og den inkarnerede Liverpoolfan er (på trods af dette) uanfægteligt en sangskrivningskreatør med landsholdsstatus. 



16. Neil Young and Crazy Horse: Colorado


Produktiviteten fejler intet hos den stædige canadier. Bare i 2010'erne taler vi altså 9 studiealbums, et livealbum, et soundtrack, halvanden håndfuld udgivelser i Archives-serien og sikkert endnu mere. Det ville ikke være overraskende, hvis der udkom endnu en plade kort før nytår! Colorado, hvorpå Young atter protesterer for klimaets skyld, blev ved udgivelsen sammenlignet med diskografiens ypperligste værker, men helt samme status nyder det genoptagne samarbejde med Crazy Horse ikke. Efter et par decideret lunkne studiealbums, er det dog rart at høre glimrende takter i den næsten 14 minuter lange "She Showed Me Love" med masser af guitarjam - så kender vi ham igen!