fredag den 10. oktober 2014

Sådan besejrer vi Albanien på lørdag

Vi gør det samme, som da vi i 1963 mødte Albanien for første gang. Da blev det til en sejr på 4-0 i Idrætsparken, og kommentatorjublen over en glimrende aflevering (2:06) er ikke til at tage fejl af.


I returopgøret i Tirana led danskerne et 1-0-nederlag - i øvrigt landsholdets eneste nogensinde mod albanerne.

Kampene var i kvalifikationen til Europamesterskabet 1964, hvor Danmark i forrunden havde elimineret Malta, og med sammenlagt 4-1 over Albanien var danskerne klar til den afgørende kvartfinaledyst, som gav adgang til slutrunden.

Luxembourg var modstanderen, og hertugdømmet, der havde elimineret Nederlandene i første runde, skulle også volde danskerne problemer. 3-3 ude og 2-2 hjemme betød en ekstra kamp på neutral grund. Her blev det en dansk sejr på 1-0, og anfører Ole Madsen havde dermed scoret samtlige 6 mål i kvartfinaleopgørene. HIK-angriberen nåede i alt 42 mål i 50 kampe for A-landsholdet, mens han mestendels tilbragte en amatørtilværelse i 2. og 3. division for Hellerup-klubben. En bomber af den kaliber kunne vi godt bruge på det nuværende mandskab.

Slutrunden i Spanien, der blev valgt som værtsnation, da alle deltagerne kendtes, bød desuden på Sovjet, de forsvarende mestre fra det første Europamesterskab, og Ungarn. Et nederlag til Sovjet i semifinalen betød en bronzekamp mod Ungarn, som ligeledes blev tabt, og Danmark endte uden for podiepladserne uden at have mødt det spanske hjemme- og vinderhold.

Lørdag gælder det ligeledes EM-kvalifikation, og siden turneringens start er antallet af kvalificerede slutrundedeltagere steget fra 4 til 24, så det bør være muligt at snige sig med i det efterhånden ikke særligt eksklusive selskab.