mandag den 4. april 2011

Nik & Jay - det bedste rock i 40 år?

40 års musikhistorie er skildret i Finn Brødsgaard Kristensens De 100 bedste danske rockplader 1965-2005.


En sådan udgivelse er naturligvis en subjektiv størrelse, idet den bygger på forfatterens personlige mening, men selv om han holder sig til rockplader, er det rock i ordets videste forstand. Han kommer også omkring blandt andet pop, rap og heavy.

Her følger Kristensens bud på en top 10, hvoraf den senest udkomne er fra 1991. Længere nede på listen er der dog masser af nyere bidrag, så han kan ej heller klandres for kun at dvæle ved fordums storhed:

1. Lars Hug - City Slang (1984)
2. Gasolin' - Gasolin' 2 (1972)
3. Steppeulvene - Hip (1967)
4. Sods - Minutes to Go (1979)
5. Burnin' Red Ivanhoe - M 144 (1969)
6. Sort Sol - Flow My Firetear (1991)
7. Povl Dissing - Dissing med Holst og Beefeaters (Nøgne Øjne) (1969)
8. Kim Larsen - Værsgo (1973)
9. C.V. Jørgensen - Storbyens Små Oaser (1977)
10. Gnags - Safari (1982)


Bogen er krydret med morsomme beretninger og baggrundsviden om de forskellige kunstnere, som gør bogen læseværdig. Desuden er der til hvert album en anbefaling til musik af samme slags, og jeg har da fået gjort det lokale bibliotek opmærksom på min eksistens på baggrund af min enorme reservationsliste.

Med så mange dygtige, professionelle musikere i vort lille land kan det undre, at befolkningen stadig hellere vil se amatører optræde i tv end se de etablerede kunstnere, som i mange tilfælde leverer andet end en almindelig koncert. Eksempelvis da Lars Hug tilintetgør en parkeret bil med en skærebrænder i sceneshowet på City Slang-touren.

På en liste, som den Kristensen har skabt, vil der til alle tider herske uenighed om, hvorvidt de rigtige er kommet med. Forfatteren har slutteligt fået flere såkaldt musikkyndige fra egen omgangskreds til at give deres bud på top 10-kunstnere, og den sidste er en skoleelev ved navn Ellen Visti, der har fremhævet følgende (dog kun ni):

Zididada
Julie
Erann D.D.
Tim Christensen
Gudrun
Karen Busck
Nik & Jay
Nanna
Shu-Bi-Dua