søndag den 18. januar 2015

Alt er, som det skal være i Africa Cup of Nations

Blot få måneder før slutspillets begyndelse trak Marokko sig som værtsnation af frygt for ebolasmitte. Ny værtsnation blev Ækvatorialguinea, som i går indledte turneringen mod Republikken Congo, der har et enkelt mesterskab i historiebøgerne. Det var tilbage i 1972, hvor de i finalen mod Mali vendte 0-1 til 3-1 på syv minutter og vandt 3-2.

Sædvanligvis er det afrikanske mesterskab spækket med frække finesser, taktiske tosserier og målmænd på mellemhånd. Det var også tilfældet i åbningskampen.

Hjemmeholdet i de røde spilledragter førte opgøret i det meste af kampen, og mod slutningen pressede congoleserne på for at udligne. Chancen bød sig i kampens afgørende fase.

Gigantiske afbrændere er også en velkendt del af turneringen, og det led det congolesiske mandskab under i går.

Trods dette mislykkede hovedstød fra gæsterne formåede ækvatorialguineanerne ikke at trække sig sejrrigt ud af opgøret. Endelig med fire minutters spilletid tilbage nettede den 22-årige Thievy Bifouma, der til dagligt honoreres af spanske UD Almería, hvor han er udlejet til fra Espanyol. Slet ikke uvant for en åbningskamp blev den uafgjort og denne gang med resultatet 1-1.

De forsvarende mestre fra Nigeria klarede sig ikke igennem kvalifikationen, hvor netop Republikken Congo sammen med suveræne Sydafrika tog de to slutspilspladser.

Der er mange nationer, der potentielt kan hæve trofæet den 8. februar. Måske er det et af de hold, der ikke har skullet koncentrere sig om logistiske udfordringer som fx at have hotelværelser nok til spillerne. Den slags problemer er Ækvatorialguinea allerede blevet kritiseret for, og dermed bliver man atter overrasket over tilstandene.

Når intet er, som man forventer, er alt tilsyneladende, som det skal være på disse kanter. This is Africa!