lørdag den 21. november 2015

Det er prisen for at ryge cigar


Fyren i sweateren, der sidder foran Niels Skousen, fylder 70 år i dag. Navnet er Claus Clement Pedersen, og tømreren fra Århus hedder naturligvis i kunstnersammenhæng Tømrerclaus. 

Fotoet ovenfor er bagsiden af coveret til Musikpatruljen fra 1972, der blev til i samarbejde med Niels Skousen, Peter Ingemann, Knud Bjørnø og Bjørn Uglebjerg. Denne konstellation samt Stig Møller udgav året før under navnet Skousen & Ingemann et af historiens bedste og vigtigste rockalbums her til lands, nemlig Herfra Hvor Vi Står.


I eget navn udkom den første lp i 1978, efter at Tømrerclaus før kun havde indspillet nogle kassettebånd. De yderst mærkværdige tekster præger denne perle af en plade, der dog ikke har fået så meget opmærksomhed uden for kredsen af guldalderrockelskere. På denne udgivelse findes tillige den smukke "Når spindelvævene blomstrer", som Spids Nøgenhat hyppigt hylder og spiller live.


Tømreren tog fra Århus til Thylejren i 1970, og derfra gik turen mod København, hvor han i 1976 startede Karma Music, der både var et studie og pladeselskab. Karma Music eksisterer endnu, og ved siden af musikken kan man også bestille røgelse og ragelse fra Østen.

Hans indflydelse i rockhistorien er kolonorm, og han har haft en finger og et instrument med i spillet på udgivelser af blandt andre Dan Turell og Sølvstjernerne, Dream City, Boline, Osiris, Skousen & Ingemann - og i samarbejde med Mik Schack og netop afdøde Jan Monrad.

Cellisten, guitaristen og klarinettisten holder ikke fri på sin 70-års-fødselsdag. Den tilbringes med et foredrag og en intimkoncert i Karma Musics lokaler i Herlev, hvor Thomas Vilhelm, forfatteren til den spritnye bog om Tømrerclaus, "Prisen for at ryge cigar", også medvirker.