torsdag den 25. november 2010

Jørgen Leth & Morten Sabroe: Det er derfor de knepper så meget i dette land

Sex sælger og har vel alle dage gjort det! Det giver umiddelbar opmærksomhed, og modtagerens nysgerrighed vækkes. Derfor er det givetvis en del af årsagen til, at Monrad og Rislund i 1996 kaldte deres udgivelse Knepper De? (rimende på quizprogrammet Jeopardy).

Titlens appetitvækker går igen i den ditto i korrespondancebogen mellem filmmager, digter og cykelkommentator (blandt meget andet) Jørgen Leth og journalist og forfatter Morten Sabroe.


2010 har for alvor været Jørgen Leth-år. Han er højaktuel med den antropologiske film Det Erotiske Menneske, han udgav tidligere i år i Vi Sidder Bare Her-konstellationen albummet Ikke Euforisk, og der er kommet så meget fokus på mandens tidligere bedrifter, at man i september afholdt en festival i Kolding over fire dage om hans værker i alle genrer.

Sidste år udkom den herover viste bog, som er en udveksling af e-mails fra december 2008 til maj 2009 uden fra starten at have nogen overordnet temaramme. Leth befinder sig mestendels i Haiti, Sabroe i Nordsjælland. De skriver om alverdens emner, der falder dem ind, og spørger hinanden om dette og hint, hvortil de - som det fremgår af undertitlen - gør sig eksistentielle overvejelser. Stemningen de to imellem er god langt det meste af tiden, men der kommer undervejs en mindre krise, som de selvfølgelig får løst.

Forhold med yngre kvinder, lidt ældre kvinder og kvinder generelt får de skrevet om. Krig og katastrofer, kolleger og kritikere, voodoo og verdensbilleder, og selv nærværende bog samt Det Erotiske Menneske, som i bogen er i tilblivelsesprocessen, behandles. Al landsens emner, tanker, rejser og oplevelser beskrives omhyggeligt, og selv om bogformen også sagtens kan føles som en sludder for en sladder, beriges læseren indimellem af velovervejede tanker og fængslende beskrivelser.

Mod slutningen skal læserne have nogle vise ord med på vejen. Sabroe skriver:

Elsk dig selv!

Kan du finde ud af at elske et menneske med så mange fejl, kan du også finde ud af at elske andre med lige så mange fejl. Som du kan tilgive dig selv dine fejl, kan du også tilgive andre deres. Sådan starter sympati, venskaber, kærlighed.


Og hvorfor pokker er det så, de knepper så meget? Ja, det afslører de allerede på side 118. God fornøjelse.