lørdag den 14. maj 2011

Varmer Yoko Ono op for Arcade Fire?

...Altså på Arcade Fires anlæg - og ikke til koncerten i slutningen af august, når vi får canadierne at se på dansk jord. Ballerup Super Arena lægger superarena til, og det bliver forhåbentligt en herlig oplevelse at gense dem.

Nærværende lørdag indledtes med at dykke ned i nogle af John Lennons plader, jeg ikke har et indgående kendskab til. I denne forbindelse slog det mig, at Arcade Fires kvindelige vokalist Régine Chassagne lyder meget som Lennons fru Yoko Ono.

Fra B-siden til julesinglen Happy Xmas (War is Over) og ligeledes på cd-udgaven af det lige rigeligt eksperimenterende Wedding Album oprindeligt udgivet i 1969 findes Listen, the Snow is Falling. Lydkvaliteten er desværre langt fra optimal, men essensen burde være til at høre:


Ligeledes kan det høres i Angela fra 1972-bidraget Some Time in New York City:


Nu er det svært at klandre musikere for at være inspireret af andre musikere, og så længe der ikke er tale om plagiat, kan en kunstners værk på sin vis retfærdiggøres. Hvor meget eller lidt, der skal til, før der er tale om en direkte efterligning, er meget individuelt, og ud fra flere retssagers afgørelser at bedømme kan man slippe af sted med en hel del. Jeg mener ikke selv, Arcade Fire er i nærheden af at stjæle, men inspirationen er svær at komme udenom.