mandag den 5. december 2011

Mens vi venter på Black Sabbath

Nedtællingen til Black Sabbath-koncerten i Malmö til juni er så småt begyndt. Et lille halvt års tid er længe at glæde sig, men alt godt kommer til den, der venter, siger man jo. Forhåbentligt bliver den kommende plade fra forfædrene til den tunge metal ikke helt uinteressant.

I mellemtiden var der i går på Loppen lejlighed til at høre et af de første bands, der tog Black Sabbath-lyden til sig. Amerikanske Pentagram lavede demoer en masse i halvfjerdserne, men albumdebuterede først i 1985, hvor andre legendariske doombands som Saint Vitus, Trouble og Witchfinder General havde set dagens lys og samtidig også havde ladet sig inspirere af Iommis nedstemte guitar.


Pentagram har i frontfigur Bobby Liebling en særdeles markant skikkelse, og med sit dæmonisk insisterende blik bragtes dommedagsstemningen ind under Loppens lave loft.

Denim- og læderjakkerne var utallige, og fremmødet imponerende denne søndag - meget tæt på udsolgt, hvis ikke der blev det. Københavnske Moonless varmede på glimrende vis op, og når deres første fuldlængde udkommer, skal den bestemt ofres opmærksomhed på.

Tekniske vanskeligheder udsatte hovednavnets entre, så først tæt på klokken et fik folk det, de var kommet for. Til gengæld var det for fuld udblæsning i de små fem kvarter, vi blev underholdt. Victor Griffin er en glimrende guitarist, der for alvor får lov at lave lir. Og mens soliene leveres, supplerer Liebling med fingerspil på den tænkte guitar samt diabolsk stirren ud på den dæmoniserede skare.

Turnerende med Last Rites fra i år gav Pentagram en medrivende opvisning i tung og velspillet doom, hvor den nye plade selvsagt blev præsenteret, men som så ofte set, er det de tidlige albums klassikere, der vækker størst jubel.

Pionerbandets optræden blev atter en vellykket aften på Loppen, og selv om natten for længst var faldet på, blev folk hængende og fortsatte festen.