mandag den 13. december 2010

Clementiner vs. mandariner

I min barndom og spæde ungdom spiste vi derhjemme især op til jul masser af mandariner. I dag bugner grøntafdelingerne i supermarkederne af clementiner. Om vi har fået det ene eller det andet, kan jeg ikke sige med sikkerhed, men vi kaldte de orange citrusfrugter for mandariner.


Clementinen er tilsyneladende fremavlet af franskmanden Clément Rodier kort efter overgangen til det tyvende århundrede. Den er en videreudvikling af mandarinen og er derfor en mandarintype.

Forskellen på de to er blandt andet, at clementinen (næsten) er kernefri og større end mandarinen. Den skulle være en krydsning mellem mandarin og pomerans. Jeg tror desuden, at der findes forskellige sorter, for de findes både med tynd og tyk skal, hvor førstnævnte slags er mest besværlig at pille.

Om de sælger mandariner eller clementiner betyder ikke det store for mig, for jeg spiser dem, de sælger, i rigelige mængder, men det ville være rart, hvis de kunne stave sidstnævnte på korrekt dansk, som på trods af ophavsmandens navn altså er klementiner!