torsdag den 9. december 2010

En konspirationsteori om NemID

I løbet af indeværende år skal rigets befolkning have udskiftet den digitale signatur med det såkaldte NemID, som indtil videre stadig har en del at bevise for at leve op til sit navn! Det bruges, når man har behov for at logge på digitale tjenester som netbank, skat.dk mv.

Den digitale signatur var tilsyneladende ikke sikker nok, og derfor har man valgt at spytte 871 millioner kroner (217,75 af disse finansieres af det offentlige) efter et genialt system, hvor man kan logge på fra en hvilken som helst computer med internetadgang, såfremt man blot kan huske enten sit NemID-nummer, cpr-nummer eller et selvvalgt brugernavn. Det skulle være muligt, om end de færreste nok vælger at lære det 9-cifrede NemID-nummer udenad.

Dernæst skal man selvfølgelig huske sin kode, som brugeren selv vælger, når NemID oprettes, og det er der såmænd heller ingen ben i.

Når brugernavn/nummer samt kode er indtastet, mangler man nu kun at finde sit nøglekort frem og derpå finde den kode, der hører til det nummer, som angives på skærmen. Nemt! Nøglekortet har 148 engangskoder, og når der er 20 tilbage, fremsendes automatisk et nyt nøglekort. Det kan foldes tre gange og har så form som et kreditkort.Smart vil nogen hævde, for det er jo netop idéen, at man fra en hvilken som helst computer skal kunne logge på tjenester med NemID, og så gælder det om at have nøglekortet lige ved hånden.

Knap så fikst vil andre påstå, idet det, når det er beregnet til at have med på farten, for manges vedkommende vil blive opbevaret i tegnebogen – som det også foreslås på den officielle hjemmeside - sammen med det gule sundhedskort, hvorpå cpr-nummeret som bekendt er noteret. Får man fingre i tegnebogen, mangler man kun at gætte den personlige kode - ligesom det var tilfældet med den digitale signatur, hvis en hacker skulle få adgang til filen.

Forbedret sikkerhed kan derfor næppe være årsagen til det omkostningsfulde skift til NemID. Sandheden må findes et helt andet sted.

De fleste har stiftet bekendtskab med sådan en moppedreng i postkassen:Post Danmark sender hele året to gange ugentligt en herlig skrivelse ved navn Med Rundt adresseret til samtlige husstande i landet. Inden i ligger der en dynge reklamer, som tæt på enstemmigt forsikrer, at de ”respekterer et nej tak”. Det viser sig så ikke at være tilfældet.

At reklamerne skal luskes ud til personer, som aktivt har frabedt sig at modtage tryksager fra firmaer, der respekterer nej tak-ordningen (hvad Post Danmark for øvrigt hævder, at de også gør med Med Rundt-omslaget), tyder på, at Post Danmark foruden dette tiltag ville være alvorligt på røven, for de tjener selvsagt godt på alligevel at sende tilbudsaviserne ud.

Når man har skiftet Digital Signatur ud med NemID, stinker det kraftigt af, at man vil redde Post Danmarks røv, for de kommer til at tjene styrtende på den nye løsning. Tænk bare på alle de i øvrigt dybt anakronistiske papkort, som de skal sende til over 3 millioner danskere første gang i år (monopolet for omdeling af breve under 50 gram bortfalder fra nytår) og senere antagelig til alle de flittige brugere af de online tjenester. Indtil videre - monopolet leve!