tirsdag den 1. februar 2011

Indsamling for Afrika - eller hellere Danmark?

I lørdags var der indsamling for Afrikas unge, og pengene skal gå til tolv organisationer, der hver især søsætter et konkret projekt til gavn for den afrikanske ungdoms fremtid. Smukt - skulle man mene.

I går så jeg imidlertid flere gange på facebook, at nogle har fundet prioriteringen for målet for indsamlingen tvivlsom:


Jeg finder det ganske enkelt smagløst, at man overhovedet ytrer sig om, hvad en frivillig donation går til. Det står dem helt frit for at arrangere en indsamling til gavn for det danske samfund. Så kan vi også få lappet de huller i asfalten, som den hårde vinter har forårsaget. Det virker da fornuftigt. 

Hvordan kan man overhovedet stille spørgsmålstegn ved, at privatpersoner og firmaer - i øvrigt uanset deres bevæggrund - vælger at donere penge til et formål, de har lyst til at støtte? Det er jo ikke fordi, de penge ellers var endt i ældreplejen. Det kan de respektive personer starte en indsamling til senere, men det kræver frem for alt noget initiativ - og lidt mere end at skabe en latterlig statusopdatering, som man får folk til at videresende. 

Det har ellers længe været tendensen, at folkets holdningstilkendegivelser er kommet til udtryk via mere eller mindre håbløse grupper på facebook, og så længe medierne giver dem opmærksomhed ved at referere til dem, er det svært at bebrejde dem. At nogle personer så melder sig ind i både modstander- og fortalergrupper af samme sag, er en helt anden historie.

Min forargelse over statusopdateringen om indsamlingen gjorde ligeledes, at jeg undrede mig over, hvad der ligger til grund for sådan en tanke. Tankeløshed? Egoisme? Uvidenhed? Ved et nærmere kig på profilen til en af de personer, som sendte budskabet videre, får man da en hentydning: