- skal der komma før ',at'?
- ,at rejse er, at leve
Så det korte svar: nej!
Påsken var en god anledning til at kaste sig over noget litteratur. Derfor var det ærgerligt, at en ellers spændende granskning af interne forhold i Fiat-familien Agnelli blev skæmmet af irriterende kommaer foran infinitiv-at.
Grr!
Næsten konsekvent. Og er der noget, der irriterer mig mere end fejlkommatering på grund af forkerte huskeregler, er det inkontinens. Øh, og inkonsekvens.
Grr!
Forvirringen er heller ikke blevet mindre af, at mange er blevet introduceret for et "nyt komma" og måske blevet undervist af nogen, der ikke færdedes hjemmevant i det. Og har det der med kryds og bolle og grammatisk komma i forvejen ikke været sagen, er det intet under, hvis komma rimer på kaos.
Tilbage til 'at'.
I dag er der valgfrihed mellem to kommasystemer. Enten kan man benytte det såkaldte grammatiske komma, eller også kan man bruge stort set det samme - bare uden startkomma. Startkomma er komma foran ledsætninger.
- jeg nyder(,) at solen skinner
- det er længe siden(,) at vi har holdt ferie
Dette er naturligvis en forenkling, og der kan ses flere eksempler i reglerne her. Dansk Sprognævn anbefaler, at man udelader startkomma, hvilket medfører langt færre kommaer i teksterne og dermed også færre muligheder for fejl, hvis man kun sætter dem, man er sikker på. Også hvis det betyder nul.
Når jeg læser, er et forkert sat komma til større gene end et manglende komma.Så hvis du er usikker eller i tvivl, så kommater uden startkomma. Og helst konsekvent.
Komma fatter ikke en brik af genitiv. Hvorfor skal jeg så sætte korrekte kommaer? |